Iltapäiviä!

Vai onko jo ilta? Hmm... Kuka tietää:D

Huomenna on historian koe, tässä kirja on sylissä:D Ajattelin että varmaan oppisin jotain, jos kirjoittaisin tänne alueen pähkinänkuoressa, teillekkin jotain ASIALLISTA TEKSTIÄ! Voitte oikee kertoo kavereille et tästä blogista löytyy KERRANKIN asiallista tekstiä:D

Eli siis alue on kpl 29-33, aloitetaan!

KPL 29 - SUOMEN ASEMA UHATTUNA

Olot suomessa oli siis pysyny rauhallisina, välit venäjään oli ihan hyvät. Ensimmäisen sortokauden sanotaa olleen 1899-1905. Sortokaudella siis suomea yritettiin venäläistää, koska venäjän keisari Nikolai ||(toinen) alko huolestua saksan voimistumisesta, ja halus liittää tiukemmin omat alueensa itteensä. Nikolai Bobrikov tuli suomeen  1898 ja alkoi sulauttaa suomen armeijaa venäjän sotalaitokseen. Mut tää uudistus ei sujunukkaa iha kauheen hyvin, niin Bobrikov julkaisi manifestin eli keisarillisen julistuksen, että suomee koskevat lait voi nykyään säätää venäjällä, ennen ne ol säädetty suomessa suomen valtiopäivillä. Suomalaiset aatteli että se on väärinkäsitys, ja teki adressin jossa oli puoli miljoonaa nimeä. Keisari ei ottanu adressia vastaan.

Sortokaudella ylimmissä virastoissa käytettiin vaan venäjän kieltä, koulussa piti opetella venäjän kieltä ja historiaa. Suomen armeijaa ei ollut enää, vaan pojat lähetettiin asepalvelukseen venäjälle.

1800 luvun lopulla suomalaisten itsetunto ol kohentunut, ja ei haluttu enää suostuu venäjän vaatimuksiin, mutta mielipiteet jakautu, mite pitäis toimii.

MYÖNTYVÄISYYS:Venäläisiä ei pidä ärsyttää erilaisilla vastatoimilla, joistain oikeuksista voisi väliaikaisesti luopua. Kun on suotuisampi ilmapiiri oikeudet koitetaan saada takaisin.

PASSIIVISEN VASTARINNAN KANNATTAJAT:Pitää kieltäytyä noudattamasta venäläisten vaatimuksia, jotka loukkasivat suomen perustuslakia, eli jos lakikirjassa ei lukenut niin, niin niin ei tehty. Väkivaltaan ei alettu.

AKTIIVISEN VASTARINNAN KANNATTAJAT:Venäläisten tekemiin laittomuuksiin on vastattava väkivalloin. Kuljettivat suomeen aseita, suunnittelivat terrori-iskuja. Eugen Schauman kannatti aktiivista vastarintaa, ampui Bobrikovin vuonna 1904 ja sen jälkeen heti itsensä.

Myös kulttuurissa sortokausi näkyy.

Venäjä höllensi otettaan hävittyään sodan japanille vuonna 1905. Venäjäläiset aloittivat lakon yksinvaltias keisariaan vastaan.  Tämän loppumiseksi Nikolai || luopui itsevaltiaudesta.  Lakko loppui, jolloin suomessa lakko vasta alkoi. Keisari teki myönnytyksiä suomelle, kun ei lopulta muuta voinut. Lakko päättyi marraskuun manifestiin, venäläistämistoimet lopetettiin.

 

Eli siinä meni eka kappale. Enkä jaksa enenpää:D Ups.

Olenko muuten maininnut että kävin viime pääsiäisenä kiinassa? No, aika vitun ihanaa oli! Ja sain hyviä kuvia... :D

Eipä muuta, so long!

WISH ME LUCK(Kokeeseen siis:D)

~Eeva, historianero